*Paranoia introducere...*


Din intamplare am gasit pe internet o postare despre "paranoia".Dupa ce am cautat mai multe informatii despre aceasta boala "psihica".Fiecare informatie pe care o citeam parca reprezenta o parte din mine...Pot sa zic ca in sfarsit am aflat raspunsurile la toate intrebarile care mi le puneam...Deci...ce este paranoia?

O pesoana "paranoica" are un comportament normal care crede ca nu au nevoie de niciun ajutor,bine orientate catre un scop propus..Structura personalitatii lor este caracterizata prin rigiditate, orgoliu, neincredere in ceilalti, suspiciune.

O astfel de persoana isi creeaza propriile viziuni prin legarea unor fapte intamplate si dovezi ceea ce ii da in final un rezultat sustinut de el.Mai pe intelesul vostru,isi imagineaza lucruri care s-ar putea intampla.El vede altceva in spatele aparentei.

Delirurile paranoiei se impart in:deliruri depresive (care se desfasoara predominant in forul interior al celui afectat) si deliruri expansive (care produc mult zgomot in jur).

1.Paranoicul de tip stenic
- datorita atitudinii sale constant defensive, se va opune schimbarilor, noutatii, deci, progresului.

2.Paranoicul de tip interiorizat - acesta va ramane in anonimat si se va multumi doar sa viseze, sa proiecteze maretele iesiri la rampa, revendicarile si revansele pentru prejudiciul moral suferit.

Cum va comportati cu un paranoic?
-Exprimati-va limpede intentiile si motivatiile asa incat sa nu lasati loc de interpretari gresite.
-Mentineti contactul si dialogul...Daca il evitati, paranoicul o sa ia din acest fapt doar ceea ce ii accentueaza suspiciunea
-Nu atacati frontal imaginea pe care o are despre sine.Daca, la un moment dat, se va dovedi ca s-a inselat intr-o privinta, nu-i spuneti nimic de genul: “Vezi, ti-am zis eu!”, pentru ca asta l-ar putea impinge la decizii irationale numai din nevoia de a se ridica deasupra esecului.

Tratament
-Acesta necesita, in general, spitalizarea,sedinte la psiholog sau psihiatru(cazuri avansate).El asociaza neurolepticele cu psihoterapia.

p.s:Voi posta in viitor si legatura dintre paranoia si gelozie...simplY`:) by alex

2 comentarii:

ha avem aproximativ acelasi templates:)):)) ms de comm-uri:)

 

interessant...dar cum ai mentionat la un moment dat 'parca reprezenta o parte din mine' ...defapt toata lumea este putin paranoica. probabil cuvantul mai bun este 'sceptica', 'neincrezatoare'. cu totii au indoieli, si e normal sa nu ai incredere in cineva de la bun inceput. increderea se castiga cu timpul.

 

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta folositi optiunea Nume/Adresa URL